[...] stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej objętości, niż 3 o objętości większej. Z punktu widzenia kulturysty najważniejszym składnikiem odżywiania jest białko (proteina od greckiego słowa proteion). Stanowi ono główny materiał budulcowy mięśni i innych tkanek organizmu. Poza nim istotną rolę w procesach energetycznych [...]
[...] należy kierować się tym, aby suplement zawierał kilka sprawdzonych substancji w odpowiednich dawkach niż tysiąc składników w minimalnych ilościach. Odżywki węglowodanowe i białkowe – służą do uzupełniania braków w diecie. Najlepszym zastosowaniem odżywek białkowych i węglowodanowych jest stosowanie około treningowe. Białko po treningu dostarczy [...]
[...] są najlepsze źródła białka? ------------------------------------- - Najlepszymi źródłami białka są produkty zwierzęce, gdyż ich skład aminokwasowy najbardziej przypomina białko człowieka. Są to - jaja, ryby, drób, wołowina, sery. Opieramy się na chudym mięsie i serach gdyż wolne są one od kwasów tłuszczowych nasyconych, których nadmiar w [...]
Aby pokarm był lekiem Korzystaj z leczniczych mocy pokarmu „Niech Twoje pożywienie będzie Twoim lekarstwem" Avicenna, Hipokrates, Paracelsus... Jeżeli nie wygłaszasz swoich twierdzeń w sposób drażniący innych, możesz nie wygłaszać ich w ogóle. Georg Bernard Shaw W sprawdzonej przez tysiąclecia i najskuteczniejszej w świecie medycynie Wschodu [...]
[...] drugi - wyliczanie makroskładników : Zaczynamy od przyjęcia założenia typowego dla diety redukcyjnej polegającego na tym że w diecie tej będziemy dostarczać organizmowi białko w ilości dwóch gramów na 1 kg masy ciała. Ma to służyć ochronie tkanki mięśniowej przed katabolizmem, czyli jej rozpadem i utrzymaniu wysokiego tempa metabolizmu. [...]
[...] że posiadają wodę. Arbuz np. super rzecz i jaka pyyyycha!!! Ok. co do diety to: Kalorie trzymamy na poziomie 22-33 na kilogram. Składniki odżywcze - 20% tłuszcz - 30% białko - 50% węglowodany. Zmieniając proporcje na rzecz mniejszej ilości tłuszczu - czyli zwiększając węgle i białko przyczyni się do jeszcze większej redukcji tłuszczu ale [...]
[...] płaszczyzn. Są to: 1. Właściwie dobrana dieta, zgodna z typem metabolicznym, uwzględniająca: odpowiednią proporcję białka, tłuszczów i węglowodanów. Kluczową rolę odgrywa białko (z reguły zaleca się 0,5 - 1,0 g na kg masy ciała wagi należnej). Pozostałe proporcje wynikają z określonej dominacji sytemu kontroli homeostazy, odpowiedni skład [...]
[...] że dodanie około 5 uncji (ok. 150 gramów) mięsa ryb do diety podnosi ryzyko powstania kamieni w układzie moczowym aż o 250% (Robertson). Inni badacze zaobserwowali, że białko zwierzęce w diecie podwyższa ryzyko tworzenia się kamieni w układzie moczowym znacznie bardziej, niż białko roślinne. (American Dietetic Association). Białkowe [...]
[...] masy ciała może zostać przez organizm rzeczywiście odczytana jako zmiana i wyraźny bodziec. Spożycie pozostałych dwóch makroskładników kształtować się powinno w ilościach: -białko 2-2,5g/kg masy ciała -tłuszcze - ich spożycie jest różnicą pomiędzy między naszym zapotrzebowaniem kalorycznym a spożywanymi kaloriami z białek oraz węglowodanów. [...]
[...] albo nie zawierają jej wcale), a pijąc mleko trzeba zażywać brakujący enzym w tabletkach (np. Combizym 16 zł/20 tabl.; Laktaza 26 zł/60 tabl.; bez recepty). Zawarte w mleku białko działa czasem uczulająco (2-3% Polaków). Symptomem są problemy skórne (wysypka, egzema) lub żołądkowo- -jelitowe (ból, biegunka, mdłości). Nie znaczy to jednak, że [...]
[...] (szczupłych) ludzi, spowodowało nieświadome spożywanie większej ilości kalorii niż zwykle, Co więcej, spożywany tłuszcz jest magazynowany wydajniej niż węglowodany czy białko (chociaż wiem, że są różne skrajne opinie na ten temat). Zmniejszenie liczby spożywanego tłuszczu jest prostym sposobem na zmniejszenie liczby przyjmowanych kalorii, [...]
[...] ich pragnie. Zazwyczaj to Twoja dusza. DIETA KETOZOWA PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI 1) Pij co najmniej 4 i wody dziennie. 2) Jedz 20-30g błonnika dziennie. 3) Posifki zawierające białko i węglowodany powinny być oddzielone od siebie dwu-trzygodzinną przerwą. 4) Jedz węglowodany o niskim wskaźniku glikemicznym. 5) Stosuj dietę niskowęglowodanową przez [...]
[...] tempo utraty tłuszczu. http://img849.imageshack.us/img849/4163/flaxseeds.jpg Reszta diety. Co do reszty diety (tj. białka i tłuszcze) istnieje kilka innych wytycznych. Jedz białko w każdym posiłku: kilka jajek, białko w proszku,mięso,nabiał. Ciężko zepsuć tą część. Dodaj tłuszcz do każdego posiłku. Ale nie przesadzaj z ilością orzechów i [...]
[...] na wadze, wkrótce jednak zauważają, że większość „masy mięśniowej" odkłada im się w pasie. Aby tego uniknąć, należy spożywać wyłącznie produkty niskotłuszczowe, bogate w białko i węglowodany. Ogólna liczba kalorii pochodzących z tłuszczu nie powinna być wyższa niż 15-20%. Trzeba, niestety, bardzo skrupulatnie przestrzegać zasad surowej, [...]
[...] na wadze, wkrótce jednak zauważają, że większość "masy mięśniowej" odkłada im się w pasie. Aby tego uniknąć, należy spożywać wyłącznie produkty niskotłuszczowe, bogate w białko i węglowodany. Ogólna liczba kalorii pochodzących z tłuszczu nie powinna być wyższa niż 15-20%. Trzeba, niestety, bardzo skrupulatnie przestrzegać zasad surowej, [...]
[...] i szybciej przekształca się w glikogen, co zmniejsza prawdopodobieństwo, że odłoży się ona w mniej pożądanych miejscach. Węglowodany mają również działanie oszczędzające białko, zmniejszają, zatem ilość utraconego białka. Jedzenie po treningu węglowodanów i wymaganej ilości białka (po 50 g tego i tego) jest skutecznym sposobem zmniejszenia [...]
Metabolizm - co to właściwie? Jak czytamy w wikipedi metabolizm to: „całokształt reakcji chemicznych i związanych z nimi przemian energii zachodzących w żywych komórkach, stanowiący podstawę wszelkich zjawisk biologicznych. Procesy te pozwalają komórce na wzrost i rozmnażania, zarządzanie swoją strukturą wewnętrzną oraz odpowiadanie na bodźce [...]
Zamieszcze tu artykul ze styczniowego flexa 2003 , mysle ze niektorym przypomni o paru rzeczach a innych nauczy nowych (mam nadzieje ze sie przyda i ze nie ma takiego na forum). PIEC SPOSOBOW PRZYJMOWANIA BIALKA W CELU ZWIEKSZENIA MASY: DOLADOWANIE JEDZENIA: Jesli chodzi o sukces w kulturystyce , to dieta jest rownie wazna jak trening.Niektorzy [...]
[...] budowlę,szlifujemy z nadmiaru zaprawy oblepiającej ściany-redukcja tkanki tłuszczowej).Skoro mamy plac budowy,należy dostarczyćniezbędnych materiałow do jej wykonania-cegła(białko) i zaprawa(węglowodany i tłuszcze),to wszystko musi być dostarczone w określonej ilości i proporcjach między materiałami(makroskładnikami pożywienia),aby nasza budowla [...]